Το νέο θεατρικό έργο του Πάνου Ζυγούρου «Πατούσες» σε σκηνοθεσία Πάνου Ζυγούρου και Μαριάμ Ρουχάτζε έρχεται στο θέατρο 104.
Η ιστορία μας ξεκινάει κάπως έτσι: Η Μαρία και ο Πέτρος -κολλητοί φίλοι και συγκάτοικοι- δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά και αποφασίζουν να ανοίξουν κανάλι σε συνδρομητική πλατφόρμα ενήλικου περιεχομένου. Ξεκινούν δείχνοντας μόνο τις … πατούσες τους, εφευρίσκοντας, όμως, συνέχεια νέους τρόπους να προσθέτουν μια καλλιτεχνική αξία σε αυτό.
Η συνέχεια θα είναι μια κωμικοτραγική προσπάθεια των ηρώων να επιβιώσουν, χωρίς να χρειαστεί να πουλήσουν τα όνειρα τους.
«Συνέχεια δεν παίζουμε όλοι το παιχνίδι: «Για πόσα λεφτά θα έκανες αυτό ή εκείνο» και κάποιες φορές γελάμε και κάποιες άλλες αηδιάζουμε. Εμείς με αφορμή τους γενναιόδωρους ποδολάγνους και τα ιλιγγιώδη ποσά που δύνανται κάποιες φορές να προσφέρουν για λίγες «πατούσες», εξερευνούμε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος για τα λεφτά. Και εννοείται πέφτουμε -αναπόφευκτα- και στο άλλο κλισέ ερώτημα: «τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία;», αναφέρει ο Πάνος Ζυγούρος, συγγραφέας και ένας εκ των δύο σκηνοθετών της παράστασης.
Η αφήγηση είναι γρήγορη, πυκνή και άμεση. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η Μαρία και ο Πέτρος δεν χάνουν ποτέ τη μαχητικότητα, το χιούμορ και την ελκυστική χαζομάρα τους στην αναζήτησή για ένα νόημα στο συναρπαστικό παιχνίδι της ζωής.
Σκηνοθετικό Σημείωμα
Γιατί αυτό το έργο και γιατί σήμερα: Οι βασικές παροχές επιβίωσης έχουν πάψει να είναι αυτονόητες για πολύ κόσμο, πόσω μάλλον για τους νέους, που μπαίνουν στην αγορά εργασίας από το μηδέν. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα κληθούν να συμβιβαστούν και να πορευτούν με σκληρούς όρους, που ευνοούν τους πιο αδίστακτους και ανοίγουν περαιτέρω την ψαλίδα της ανισότητας.
Το έργο μας τοποθετεί τους ήρωές του ακριβώς σε αυτές τις συνθήκες και μέσω της επικαιρότητάς του γεννά προβληματισμούς: Ως πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος προκειμένου να επιβιώσει; Έχει νόημα για τους νέους να ελπίζουν ακόμη σε ένα φωτεινότερο αύριο ή καλύτερα να απολαμβάνουν να βλέπουν δυστοπικές ταινίες και σειρές, και να λένε ότι έτσι θα γίνουμε; Πόσο μας έχουν καταπιεί σήμερα οι νέες τεχνολογίες που έχουν εισβάλει στη ζωή μας και πώς έχουν διαμορφώσει τη σεξεργασία; Τι ένστικτα κρύβουμε μέσα μας και πότε αυτά ενεργοποιούνται; Ευαίσθητα θέματα, σκληρή γλώσσα είναι μερικά από τα στοιχεία του έργου που δεν μπορούν να λείπουν, αν θέλουμε να αγγίξουμε με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα τις σύγχρονες θεματικές, χωρίς να τις λειάνουμε.
Ωστόσο, αντιλαμβανόμενοι την πολυδιάστατη πτυχή της ζωής, δεν θα μπορούσαμε να μην αναγνωρίσουμε το χιούμορ που -όσο και αν δεν το πιστεύουμε κρύβεται πάντα πίσω από όλα αυτά- όπως και εκείνες τις ρομαντικές στιγμές που μας υπενθυμίζουν τη μαγεία του να παλεύεις με τα εμπόδια, να αγαπάς και να ζεις. Τι μας γεμίζει περισσότερο τελικά, να κατακτάμε τα όνειρά μας ή το ταξίδι προς την εκπλήρωσή τους;
Κατά τη γνώμη μας, μια ιστορία έχει την τεράστια δύναμη να μας ταξιδεύει και να μας επηρεάζει, ακριβώς για το λόγο του ότι είναι μια ιστορία: δημιουργεί συνθήκες και σχέσεις που μας παρασύρουν, και που διεισδύουν αποτελεσματικότερα στον ψυχισμό μας.
Μπορούν λοιπόν οι θεατές να φύγουν από την παράστασή μας έχοντας έρθει ένα βήμα πιο κοντά στα συναισθήματα τους και να αναρωτηθούν: Τι κόσμο θέλουμε να φτιάξουμε;
Ταυτότητα Παράστασης «Πατούσες»
- Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Μαριάμ Ρουχάτζε, Πάνος Ζυγούρος
- Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Μαγγίνα
- Μουσική: Μαριάμ Ρουχάτζε
- Σκηνογραφία: Αγγελική Βασιλοπούλου Καμπίτση
- Σχεδιασμός Φωτισμών: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
- Κατασκευή Σκηνικού: Φίλιππος Μαγγιώρος
- Σύμβουλος Επικοινωνίας: Jay Ραΐσης
- Social Media: Αλίκη Κακολύρη
- Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης
- Μακιγιάζ: Μαρία Φωτεινάτου
- Graphic Design: Σπύρος Ζυγούρος
- Trailer: Γιάννης Μπερερής
- Οργάνωση Παραγωγής: Plot Twisted Productions
- Εκτέλεση Παραγωγής: ΘΙΑΣΟΣ ΑΝΤΑΜΑ
Photo Credit: Χρήστος Συμεωνίδης