Βασισμένο στα «Ίσια δικαιώματα» της Μαρίας Τσιμά
Το έργο της Μαρίας Τσιμά μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι) σε διασκευή και σκηνοθεσία της θεατρικής ομάδας ΠΡΟΖΑc από τις 15 Μαΐου και για 12 παραστάσεις.
Μέσα από την αφήγηση της Κριστέλλα ξεδιπλώνεται μια ιστορία ενηλικίωσης σε έναν τόπο πιο ξένο απ’ όσο ξένο σε βλέπουν οι άλλοι. Η Κριστέλλα μεγαλώνει στην Αθήνα. Στο Παγκράτι. Η μητέρα της, τις περισσότερες ώρες λείπει. Φροντίζει έναν ηλικιωμένο. Φροντίζει για την κόρη της. Δε θέλει να της λείψει τίποτα. Μόνες τους. Όπως όταν έφυγαν από την Αλβανία για ένα καλύτερο μέλλον. Η Κριστέλλα μεγαλώνει, σπουδάζει, διασκεδάζει, ερωτεύεται, ζει. Δεν είναι πια μόνη. Μόνος γίνεσαι κανένας.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Πως κοιμάται ο χρόνος; Ίσως με ένα νανούρισμα. Ίσως με τον ήχο της θάλασσας. Ίσως επιπλέει σαν μια σακούλα στο νερό. Ίσως ξεβράζεται σε μια στεριά γεμάτη μπουκάλια με λέξεις όπως ρίζα, μετανάστευση, μνήμη, απώλεια, περιθώριο, έρωτας, στερεότυπα, μόχθος, μοναξιά, ασφυξία, έμφυλη βία, γυναικοκτονία. Ίσως δε κοιμάται ποτέ. Η Κριστέλλα μπαίνει στο δωμάτιο. Ακουμπάει την πλάτη της στον τοίχο, λύνει την αλογοουρά της. Αν υπήρχε δε θα άνοιγε ποτέ αυτή την κάμαρα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή….
Ομάδα ΠΡΟΖΑc
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία / Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα ΠΡΟΖΑc
Πρωτότυπη μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Σκηνογραφία: Αγγελική Βασιλοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κασιμάτης
Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Φωνητική διδασκαλία: Γιούλη Καρναχωρίτη
Σχεδιασμός αφίσας / Artwork / Trailer: Κωνσταντίνος Σελλάς
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Κάλμπαρης
Φωτογραφίες / Βίντεο: Πέτρος Πουλόπουλος
Παίζουν: Μαρία Καμπούρη, Παναγιώτης Κοντάρης, Νίκος Παλιούρας, Παύλος
Παπαχρήστου, Νεφέλη Τζεβελέκη, Νατάσα Τσαμπά, Αλίκη Χολέβα
Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από το έργο «Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις» της Ornela Vorpsi καθώς και πρωτότυπα κείμενα των ηθοποιών.
Η παράσταση περιέχει υβριστική φρασεολογία και ρατσιστικό λόγο.
Κατάλληλο για 16+
Το βραβευμένο διήγημα «Κριστέλλα» της Μαρίας Τσιμά περιλαμβάνεται στη συλλογή θεατρικών μονολόγων «Ίσια δικαιώματα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα.
Facebook | prozactheatergroup@gmail.com | Instagram